Bredband, TV och telefoni

Bredband, TV och telefoni

Föreningen har förhandlat fram ett mycket förmånligt paket med digitala tjänster innefattande bredband, TV och telefoni, som just nu levereras av Telia.

Avtalet med Telia gäller till och med år 2021 och kan omförhandlas av styrelsen ett par månader innan dess. Du kan därför inte att välja någon annan leverantör för varken bredband eller TV. Däremot kan du såklart alltid via ditt bredband ta del av andra webbtjänster som finns online.

 

Bredband

I det digitala paketet ingår bredband med hastigheten 100/100 Mbit/s, varav Telia garanterar hastighet i intervallet 50-100 Mbit/s.

Om du upplever att du inte når den utlovade hastigheten och vill mäta den hemma via till exempel Bredbandskollen, är det viktigt att du gör det med en dator som är ansluten med en nätverkskabel direkt till WAN-kontakten i ditt multimediaskåp (brukar finnas i klädkammaren eller motsvarande). Du bör alltså inte mäta hastigheten på en laptop via WiFi och din trådlösa router eller med VPN-tunnlar aktiverade, för då riskerar du att inte komma upp i den maximala hastigheten.

Om du har köpt, eller funderar på att köpa en egen trådlös router för att komplettera den som ingår från Telia, bör du kontrollera specifikationen på din router så att den kan leverera upp till 100 Mbit/s.

Tips: En av föreningens medlemmar har skapat en toppenbra guide som du kan läsa och följa rekommendationer för om du vill optimera ditt hemmanätverk:

 Guide för trådlöst nätverk

TV

Du har i Telias förmånliga kanalpaket Lagom tillgång till följande TV-kanaler antingen via någon av de tre digitalboxar som tillhör lägenheten (två större boxar som klarar upplösningar upp till 720p och en mindre box som klarar upplösningar upp till Full-HD, alltså 1080p), eller i digitala enheter såsom Apple TV via Telia Play:

Tips: Ibland behövs koderna för att kunna se på TV via digitalboxen. Du hittar dem enklast genom att på www.telia.se, navigera till “Mina Sidor”, där du kan välja att skapa ett konto med hjälp av ditt personnummer och faktura/OCRnummer (se senaste faktura från Telia). Efter att du har gjort det kan du hitta koderna via denna inloggning.

Om du inte lyckas hitta koderna denna vägen kan du kontakta ansvarig i styrelsen.

Tips: Har du en Apple TV? Då kan du i den ladda ner Telias app Telia Play. Logga sedan in med din e-postadress (som du enligt ovan skapar hos Telia) och njut av TV utan behov av digitalboxen.

 

Telefoni

Du kan göra inställningar för telefoni i din router. För frågor, kontakta Telia på telefonnummer 020-240 250.